Rolex Datejust | Rob Engstrom

Rolex Datejust – en sammanfattad historia

Rolex Datejust är en stilren klocka och en av de klassiska modellerna från klocktillverkarens utbud. För att riktigt förstå Datejusts historia bör man även känna till de principer som Hans Wilsdorf grundade företaget på. Skapandet av Rolex Datejust eller Rolex Datejust Oyster Perpetual är trots allt på många sätt förknippat med skapandet av Rolex som företag.

Allt började med Wilsdorf

Det var många saker som gjorde Hans Wilsdorf speciell, inte minst hans känsla för affärer. Som anställd hos en schweizisk klocktillverkare insåg han snabbt flera saker. Fickuret, vilket var den självklara klockan för män, var inte var särskilt praktisk för de flesta arbetarna. Det fanns dock inte särskilt många alternativ att välja mellan, vilket i hans ögon innebar att det fanns en stor potential.

När Hans Wilsdorf grundade klockföretaget Rolex valde han att ta stora och vågade risker. De nystartade företaget kunde knappast mäta sig med de redan etablerade klocktillverkarnas varumärken och historia. Istället för att imitera valde Hans att göra något nytt med delarna som redan fanns.

Armbandsuret var inget nytt påfund men den hade absolut inte samma form eller design som den har idag. Under det tidiga 1900-talet ansågs armbandsklockan vara en feminin produkt, en accessoar för kvinnor. Den var designad mer som ett smycke. Att som man använda ett armbandsur var i princip otänkbart under denna tidsperiod.

Detta ledde till de första klockorna från Rolex. Genom att kombinera exakta urverk med en praktisk boett som kunde fästas på ett band skapades det moderna armbandsuret. Alla delarna för att skapa en modern och praktisk klocka fanns redan men det var Hans Wilsdorf som insåg värdet i att kombinera dessa för att skapa något nytt.

Just denna förmåga att ta något som redan fanns och omvandla den till något mer funktionellt blev något av ett signum för Rolex. Detta för oss även naturligt till Rolex Datejust.

Rolex Datejust under 40 och 50-talet

I samband med företagets 40-årsjubileum år 1945 lanserades den första Rolex Datejust, mer känd som Rolex Datejust Oyster Perpetual. Hans hade återigen tagit något som redan fanns, kalenderkomplikationen, och förenklat denna för att skapa något nytt. Rolex Datejust höll samma höga kvalitet som nu för tiden förväntades av en Rolex klocka (vattentät, exakt tidhållning och väldesignad) men den hade även något nytt, något speciellt. Vid tre-slaget kunde du se dagens datum och varje dag efter midnatt bytte klockan datumet på egen hand.

Det är värt att notera att ett av Rolex-klockornas karaktäristiska drag fortfarande saknades under denna tidsperiod. De var först år 1954 som Rolex introducerade förstoringsglaset till datumvisaren, den liten glasbubbla som även kallades för en cyklop.

Rolex Datejust under 60- och 70-talet

Under denna tidsperiod introduceras flera klassiska aspekter. 1965 introduceras ett nytt urverk, det välkända cal. 1570. Detta legendariska automatiska urverk anses vara en av de bästa och mest pålitliga som Rolex någonsin tillverkat. 1972 introduceras ”hacking second mechanism” till urverket, vilket gjorde det möjligt att stanna klockan när du drar ut kronan, ställa in tiden och sätta på klockan igen när du tryckte in kronan. Detta bidrog till möjligheten att ställa in tid, och synkronisera klockan med andra, på ett betydligt mer exakt sätt än tidigare.

Rolex Datejust under modern tid

Även om det har förekommit vissa mindre variationer och speciella utgåvor är det fullt möjligt att känna igen en Rolex Datejust klocka oavsett vilket år den kommer från. Stilen är i princip likadan, vilket gör klockan lätt att känna igen. Idag går det även att hitta en Rolex Datejust 41 som är snäppet större. De tidigare klockorna hade en storlek på 36 mm i diameter medan Datejust II ligger på just 41 mm.

Rolex Datejust pris ligger på mellan 65 och 120 000 kronor beroende på vilken modell du väljer. När det kommer till andrahandsvärdet är det inte ovanligt att hitta ett Rolex Datejust pris mellan 30 upp till 60 000 kronor, ibland ännu mer beroende på klockans skick och om det är en ovanlig modell.

Om du vill köpa en Rolex Datejust 36 eller en Rolex Datejust 41 eller om du är sugen på någon annan Rolex klocka som håller hög kvalitet, köp den hos en certifierad återförsäljare. På så sätt kan du vara säker på att du får den äkta varan. Du kan vända dig till oss om du vill köpa exklusiva klockor i Sverige.