Även om en klocka fungerar utmärkt som ett verktyg för att ha koll på tiden så fyller den numera en annan roll, nämligen som statussymbol. Ju dyrare klocka, desto bättre fungerar den som just statussymbol. Det är trots allt inte alla som har råd med de riktigt dyra klockorna. Faktum är att det finns många klockor idag som kan kosta mer än en Ferrari. En Ferrari Mondial, Ferrari 348 eller Ferrari 456 kan kosta runt 500 000 kronor. En Chopard klocka kan kosta mycket mer än så. Faktum är att det finns flera klockor idag som kan kosta mer.
Rolex och Tudor klocka av högsta kvalitet
Rolex och Tudor är två företag som grundades av samma person, den tyske klockmakarlegendaren Hans Wilsdorf. Klockorna har många likheter men även många skillnader, framför allt när det kommer till urverken, klockstilen och naturligtvis priset. Black Bay One är en unik Tudor klocka som såldes på auktion för cirka 3,25 miljoner kronor år 2015. Det är den dyraste klockan företaget någonsin har sålt. Ett par år senare, 2017, valde de att sälja ytterligare en specialtillverkad klocka på auktion, nämligen Tudor Black Bay Bronze One. Den hamnade på strax över 3 miljoner kronor.
Rolex är på många sätt storebrodern till Tudor och de har sålt betydligt dyrare klockor än så. Rolex Daytona ’Albino’ från 1971 såldes för strax under 11 miljoner kronor. Rolex Antimagnetique Ref. 4113 klubbades för 18,7 miljoner kronor. Den allra dyraste klockan som auktionerats ut tillhörde den välkända amerikanska skådespelaren Paul Newman. Det var en speciell Rolex klocka som han fått i gåva från sin fru, en klocka som han ofta använde under sin karriär men som ”försvann” i mitten av 80-talet. När den dök upp under en auktion tog det bara tolv minuter innan en anonym köpare överbudade alla intressenter. Slutpriset: 138 miljoner kronor.
Chopard klocka och andra klassiska klockmärken
Det finns naturligtvis fler dyra klockor och varumärken än bara Rolex och Tudor. Chopard är ett bra exempel. Företaget har en historia som sträcker sig till mitten av 1800-talet. Grundaren, Louis-Ulysse Chopard, insåg att det var mer lönsamt att tillverka och äga ett klockmärke på egen hand jämfört med att sälja delarna till klockbutiker, vilket var en vanlig affärsmodell på den tiden. Med tiden blev hans klockor efterfrågade både i Schweiz och i andra länder, speciellt av adeln och kungligheterna. Än idag anses en klocka från Chopard tillhöra de lyxigaste klockorna i branschen. Ett bra exempel på en av deras mest lyxiga klockor är deras Chopard Super Ice Cube klocka, försedd med mängder av diamanter och 18k vitt guld. Den kostar upp emot 9 miljoner kronor. Är detta något för dig kan du hitta klockan hos butiker som säljer exklusiva klockor i Stockholm och andra storstäder runt om i Sverige.
Rolex, Tudor och Chopard är bara några av marknadens populära klocktillverkare när det kommer till dyrare klockor. I den här gruppen ingår även företag som IWC, Omega och Breitling för att nämna några. Om du besöker en klockoutlet så kommer du oftast att hitta klockor från just dessa företag eftersom de är dyra men inte alltför dyra.
Det finns dock några klocktillverkare som anses ligga ett snäpp högre när det kommer till kvalitet och lyx. Det handlar om företag som A. Lange & Söhne, Vacheron Constantin, Audemars Piguet och Patek Philippe. Klockorna från A. Lange & Söhne kostar vanligtvis från 200 000 kronor och uppåt. Deras dyraste klocka kostar strax över 4 miljoner kronor. Vacheron Constantin har sålt flera klockor och fickur för runt 100 miljoner kronor på auktioner. Audemars Piguet, ytterligare en urgammal klockmakare från Schweiz, erbjuder sina klockor från hundratusentals kronor upp till flera miljoner.
Sistnämnda Patek Philippe är, precis som många av de allra bästa klockmakarföretagen, ett företag som grundades i Schweiz under det tidiga 1800-talet. Deras klockor anses vara de allra lyxigaste av dem alla, inte för att de innehåller mest diamanter eller liknande utan för att deras kvalitetsnivå är vansinnigt hög. Majoriteten av deras klockor kostar mer än en halv miljon kronor. Företaget har även en klockren slogan, nämligen: ”Du kan aldrig äga en Patek Philippe, endast ta hand om den åt nästa generation”.
Det är värt att nämna att det finns fler dyra klockor som vi inte har tagit upp. Det handlar framförallt om två urmakare, fransmannen François-Paul Journe och schweizaren Philippe Dufour. Deras klockor är inte bara unika, i många fall är de helt och hållet tillverkade av urmakaren själv.
“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Rob. Engström.”