Exklusiva lyxklockor i Göteborg: egenskaper att ha koll på | Rob.Engström

Exklusiva lyxklockor i Göteborg: egenskaper att ha koll på

Vill du köpa en exklusiv klocka? Det finns många saker som skiljer lyxklockor från normalare klockor. Nedan följer några av alla aspekter och egenskaper som du bör känna till, perfekt om du vill köpa dyra klockor i Göteborg.

Varumärkets historia

Många klocktillverkare har fantastisk historia som sträcker sig långt bak i tiden. Ett bra exempel är Blancpain vars grundare, Jehan-Jaques Blancpain, öppnade sin verkstad år 1735 i Schweiz. Varumärken tyngs både av hur lång historia de har och även vad de har lyckats åstadkomma under denna tid.

Många tillverkare av dyra klockor,  Vacheron Constantin, Rolex och Omega, har varit delaktiga i flera viktiga händelser. Omega Speedmaster var bland annat en av de allra första klockorna som användes i rymden. Det var dock inte den allra första rymdklockan. Först ut var Seiko med sin modell 6139, buren av astronauten William Pogue under ett rymduppdrag år 1973. Klockan var allt annat än godkänd av NASA för rymdfärder, dock ska den ha fungerat alldeles utmärkt under färden. Om varumärket bygger på en rik historia blir klockorna genast mer värdefulla, något som gör det svårt för nyare klocktillverkare att konkurrera.

Klockans vikt

Många dyra klockor är ganska tunga, åtminstone jämfört med klockor som innehåller enklare kvartsur. Det kan finnas många anledningar till detta, exempelvis att klockan är prydd med värdefulla ädelstenar eller att den innehåller ett speciellt urverk. Notera att det även finns dyra klockor som väger extra lite utan att tillverkaren har tummat på klockans kvalité. Vid sådana fall är vikten oftast en av de säljande argumenten.

Urverket

Mycket av vad en klocka är värd sitter i urverket. Det är trots allt urverket som sköter klockans primära funktion, att hålla tiden på ett korrekt sätt. Vissa klockor är bättre på att hålla tiden än andra. En av de mest kostnadseffektiva urverken är kvartsuren. Många anser att de massproducerade och enkla kvartsurverken inte kan mäta sig med hantverksskickligheten som finns hos de manuella och automatiska urverken. Majoriteten av exklusiva klockor i Stockholm och andra storstäder har manuella eller automatiska urverk. Dessa är fantastiska att beskåda, både ur ett tekniskt- och ett estetiskt perspektiv.

Precision

Ju mer exakt en klocka visar tiden, desto mer värdefull blir den. Därför ser många klocktillverkare till att certifiera sina urverk genom Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres, förkortat till COSC. Ett COSC-certifierat urverk måste klara av flera hårda tidmätningstester. Om samtliga krav blir uppfyllda får tillverkaren lov att kalla klockan för en kronometer. Vill du köpa dyra klockor i Göteborg kan du med fördel titta på en COSC-certifierad klocka.

Exklusivitet

För många klockälskare är exklusivitet en viktig faktor. Det är personer som vill ha något som ingen annan har. Om detta sedan bara gäller för bekantskapskretsen eller för hela världen beror på personen och plånbokens storlek. Kostnaden för dyra klockor som dessutom är unika får priset att skjuta upp i höjden ögonblickligen. Exklusivitet behöver inte bara innebära att det finns en limiterad upplaga, det kan även handla om klockans omständigheter. En av Rolex mest kända klockmodeller är Rolex Daytona Ref. 6239, en kronograf som blev känd tack vare skådespelaren och racingföraren Paul Newman. När hans personliga klocka dök upp under en auktion i New York gick slutbudet på strax under 18 miljoner dollar.

Hitta företag som säljer exklusiva klockor i Stockholm, Göteborg och andra storstäder
Oavsett om du vill köpa exklusiva klockor i Stockholm eller är på jakt efter en ny lyxklocka i Göteborg kan du vända dig till oss på Rob Engström.