VÄLKOMMEN TILL ROB ENGSTRÖM | Rob Engström

7 ikoniska Rolex vintageklockor

Att samla Rolex vintageklockor är som många andra liknande fritidssysselsättningar lite av en slippery-slope, men en mycket trevlig sådan. Självklart behöver du inte vara en samlare för att kunna njuta av en vintage Rolex.

För de som vill investera sin tid och sina pengar i de mest önskvärda och eftertraktade vintage Rolex-klockorna som fortfarande existerar idag, har vi sammanställt vår topp 10 förr de mest ikoniska vintage Rolex-klockorna.

”Paul Newman” Daytona

I varje större klocksamling kommer du garanterat att hitta minst en Rolex Daytona. Det bör inte komma som en överraskning med tanke på dess oöverträffade historia som omger denna legendariska Rolex vintageklocka. Om du råkar vara på marknaden för en av dessa, och det traditionella exemplaret inte duger, så är ’Paul Newman’ Daytona rätt väg att gå.

Varför kallas det ”Paul Newman” Daytona? Historien går att italienska klocksamlare upptäck en bild där skådespelarens handled pryddes av en Ref. 6239 med den exotiska urtavlan började de helt enkelt hänvisa till den som “Paul Newman”.

Ref. 6542 GMT Master

Till denna dag är Ref. 6542 en av de mest populära sportmodellerna i Rolex-serien GMT Master. Designad med jetset-individer och professionella piloter i åtanke introducerades Ref. 6542 1954 och häpnade klockköpare med sin livfulla röda och blå ”Pepsi”-färgade ram gjord av bakelit. Kombinera det med en ren, glänsande förgylld urtavla och antingen ett Jubilee- eller Oyster-armband, eller till och med ett eftermarknadsläderband, så har du ett otroligt snyggt exemplar på en av Rolex mest ikoniska vintageklockor.

Ref. 6541 Milgauss

När de introducerade sin första Milgauss 1956 cementerade Rolex det faktum att de tillverkade klockor för proffs inom nästan alla områden. När det gäller Milgauss riktade Rolex sig mot forskarvärlden eftersom klockan hade en intern Faraday-bur som kunde skydda klockan från starka magnetfält.

Military Submariner

Även om alla vintage Submariners har en obeskrivlig robust charm till sig så är det få standard Submariners som är lika imponerande på handleden som Ref. 5517 och 5513/5517 militära Submariners. Dessa dykklockor gavs uteslutande ut till värvade medlemmar av den brittiska militären och anses vara några av de ultimata “tool” klockorna; alltså en klocka byggd för ett specifikt syfte som prioriterar funktionalitet och hållbarhet framför design. De är också, mycket möjligt, några av de mest sällsynta Submariners som någonsin gjorts, vilket gör dem även till en av de mest ikoniska Rolex vintageklockorna.

”Stella” Dial Day-Date

Karakteriserad av sina djärva och färgglada urtavlor så är ”Stella” Day-Dates ännu ett exempel på hur italienska samlare har kraften att påverka hur vissa Rolex-modeller blir kända över hela världen.

Eftersom dessa spännande urtavlor var kända för att glittra under ljus började samlare kalla dem ”Stella”, vilket betyder stjärna på italienska. Rolex tillverkade dessa urtavlor i en variation av olika färger inklusive grönt, rosa, blått, gult och orange, så det finns verkligen en ”Stella” Dial Day-Date där ute för alla.

Space Dweller

De tidigare Rolex Explorers-klockorna anses vara några av de ultimata “tool”-klockorna som någonsin producerats av Rolex – på nivå med Military Submariner. Och även om det kan sägas att de mest intressanta modellerna i raden är före Ref. 1016 så finns det en 1016 som kan utmana denna uppfattning.

Klockan vi talar om är naturligtvis Space Dweller. Space Dweller är en extremt sällsynt variant av Explorer som Rolex producerade för att dra nytta av populariteten av Project Mercury-astronauternas besök i Japan 1963. Dessa klockor tillverkades specifikt för den japanska marknaden och har kommit att bli en av ikon inom Rolex vintageklockor.

”Patent Pending” Double Red Sea Dweller

Tidigt i produktionen av Rolex mest framstående dykklocka, Sea Dweller, fanns några exemplar med orden ”Patent Pending” på baksidan. Dessa två ord gör hela skillnaden för hur mycket denna klocka är värd eftersom ”Patent Pending”-exemplaren har blivit oerhört sällsynta och eftertraktade.

Intressant att notera är att beteckningen ”Patent Pending” inte är unik för Sea Dweller. Det är inte ovanligt att hitta märkningen på olika klockor med militär härkomst eftersom många av dessa tidiga Sea Dwellers ursprungligen köptes av professionella dykare som “tool”-klockor.

Hitta din Rolex hos Rob. Engström

Rob. Engström är en auktoriserad Rolex-försäljare och erbjuder ett brett utbud av Rolex-klockor såväl som service för alla klockor vi säljer. Hitta din Rolex-klocka idag, kontakta Rob. Engström eller besök vår butik i Stockholm.