Åtta frågor att ställa dig själv när du ska köpa en dyr klocka

Åtta frågor att ställa dig själv när du ska köpa en dyr klocka

Klockmarknaden är enorm. Det finns klockor i alla möjliga prisklasser, från billiga klockor till klockor som kostar några hundralappar eller ett par tusenlappar. Det tar dock inte stopp där, klockpriserna fortsätter att stiga ända upp till miljonklassen. Om du vill köpa en dyr klocka finns det många saker att tänka på. Vi har sammanställt en lista med frågor som du bör svara på innan du gör en klockinvestering.

Har du gjort research för din lyxiga klocka?

Eftersom det alltid går att hitta en dyrare klocka är det en god idé att sätta gränser för dig själv. Att sätta en budget är enkelt. Kolla igenom din ekonomi, vilka pengar som kommer in och hur du använder dessa. Du kommer snabbt att se hur mycket du har råd att lägga på en klocka utan att det påverkar din ekonomiska situation. Du kan alltid spara lite pengar varje månad för att kunna unna dig själv en lyxig klocka när du fyller år eller vid ett speciellt tillfälle.

Har du gjort research för din lyxiga klocka?

Research är en viktig del av klockköpsprocessen. Det är oftast en rolig del som du kan lägga flera timmar på. Att hitta den perfekta klockan handlar om att hitta en klocka som passar just din smak. Gillar du dykarklockor eller vill du ha en mer elegant och sofistikerad klocka? Du kanske vill ha en klocka med många komplikationer eller en klocka med fina ädelstenar på. Det finns många vackra och exklusiva klockor att välja mellan och det är bra om du vet vad du vill ha innan du går in i en klockbutik.

Finns det ett varumärke du föredrar?

Det finns många lyxiga klockor med lång historia. Ett bra exempel är Omega klockor som använts inom välkända sportevenemang och till och med fick följa med på rymdresor. Vissa klockor är mer kända än andra, åtminstone hos allmänheten. Alla vet att Rolex klockor är dyra och exklusiva, det är en av världens mest kända klockvarumärken. Det finns även otaliga andra varumärken, från Longines och Tudor till Cartier och Patek Philippe. Om det finns ett varumärke du tycker om mer än andra, kolla om de har en klocka som du verkligen tycker om och som ligger inom din budget.

Är du öppen för vintageklockor och begagnade klockor?

Om du vill ha en klocka för ett lite bättre pris, eller om du föredrar klockor som verkligen har en historia, är vintageklockor och begagnade klockor något för dig. Exakt vad en vintageklocka är värd beror på flera faktorer, från hur väl omhändertagen den var av den tidigare ägaren till hur speciell klockmodellen i sig är. Det finns unika klockor att hitta på vintagemarknaden, modeller som inte längre tillverkas och som är svåra att få tag på hos de vanliga butikerna.

Vilket urverk föredrar du?

Detta är en smakfråga. Urverket, motorn inuti klockan som får den att ticka, är en väsentlig del av klockan. Det vanligaste urverket styrs av en kvartskristall (quartz) och ett klockbatteri men det finns även automatiska och manuella urverk. Det automatiska urverket har en asymmetrisk vikt som rör sig när du rör klockan. Vikten är kopplad till en fjäder som i sin tur överför kraft till mekanismen som får klockan att ticka. Den manuella klockan har ingen asymmetrisk vikt, du snurrar på kronan för att på egen hand spänna fjädern som sedan sätter igång klockan.

Finns det några alternativ för din klocka?

Du har otaliga dyra klockor att välja mellan och många gånger finns det modeller som liknar varandra eller som är en hyllning till en av de mer exklusiva modellerna. Om du exempelvis inte riktigt har råd med en Rolex Submariner finns det andra prisvärda dykarklockor att välja. Det finns även alternativ inom samma höga klass, exempelvis kan en Tudor Heritage vara ett bra val om du vill ha en klocka som kan mäta sig med just Rolex Submariner.

Vad kostar det att utföra service på klockan?

Detta är en viktig faktor att ha i åtanke när du ska köpa dyra klockor. Tid och slitage sätter trots allt sina spår även på de mest välskötta klockorna. För att säkerställa att de kan användas även efter flera år är det bra att utföra service på klockan. Servicen ska utföras av en auktoriserad och kunnig urmakare för bästa resultat. De mer komplicerade klockorna kan komma med lite högre serviceavgifter eftersom de sätter högre krav på urmakarens kunskap och kompetens, samt att de även kan behöva specialverktyg ibland.

Vart ska jag köpa min dyra klocka?

Svaret på frågan: Var kan man köpa lyxiga klockor i Stockholm är enkel. Hos en auktoriserad klockbutik som har de klockor du vill ha. Det finns inte alltför många butiker att välja mellan, speciellt när det kommer till de högre prisklasserna. Vi på Rob Engström erbjuder inte bara prisvärda lyxklockor, vi utför även service in-house vilket är en stor fördel för dig som kund.