Nyheter

Klockor i Stockholm med lång historia

Digitaliseringen har inneburit många förbättringar och en ny nivå av komfort för många av oss. Men utvecklad teknologi är inte alltid den mest önskvärda lösningen. Ibland söker vi något annat och då kan ett klassiskt, gediget hantverk tillföra helt nya dimensioner, både ur designmässig och funktionell aspekt. Än mer så nu när sådana produkter blivit mer ovanliga. 

Klockor och traditionellt urmakeri hör till just denna produktkategori. Genom att investera i en högkvalitativ accessoar av det här slaget investerar du också i dig själv och din stil. Om du väljer en klocka av en välrenommerad tillverkare så kan du, på grund av bra garanti- och servicevillkor,  dessutom vara säker på att klockan kommer att följa dig under lång tid framöver.

Utmärkande för exklusiva klockor i Stockholm eller andra städer är att de är tidlösa och hänger nära samman med urmakerikonstens historiska arv. Men hur ser egentligen klockans historia ut? Du som är nyfiken på det hittar mer information här nedanför:

Sol- och vattenur

Till en början användes himlakroppar som solen och månen för att avgöra tid, datum och månader. Det nuvarande systemet att dela in tidsintervall i 60 lika stora delar uppfanns av sumererna och har använts i omkring 4 000 år. I det forntida Egypten finslipades tidsmätandet ytterligare genom att man började dela upp dagen i två 12-timmars perioder. Tack vare obelisker som följde solens position och en tidig version av vattenuret underlättades avläsningarna. Eftersom de tidiga mätningarna ofta baserades på solens skugga så gick de dock inte att använda vid mulet eller molnigt väder. 

Mekaniska urverk

Kineserna Liang Lingzan och Monk Yi Xing sägs ofta var upphovsmännen till de första mekaniska klockorna, som kom till västvärlden under 1300-talet där de framförallt användes i kloster. Efterhand så förbättrades tekniken och i mitten av 1600-talet byggdes det första pendeluret. De första professionella urmakarna drev verksamhet i Frankrike och utvecklade design av urverk och fickur till en konstform. Efterhand spred sig hantverket till länder som Tyskland och Schweiz. 

Armbandsur

Armbandsur för kvinnor utvecklades redan 1868, men blev vanligare i början av 1900-talet. Framförallt växte det i popularitet under första världskriget, eftersom man insåg att det var en mycket smidigare konstruktion att använda i strid. Så småningom började armén tillverka egna armbandsur som delades ut till infanteriet och flygvapnet och efterhand fanns även klockor i Stockholm och andra svenska städer. 

Många av de klocktillverkare som idag är kända för sitt exklusiva arbete grundades redan under 1800-talet och har en tradition av gediget hantverk. Du som är nyfiken på vad detta innebär och hur historien återspeglar sig i nutidens klockor kan besöka Rob. Engström, en urmakare och klockbutik i Stockholm. Mer information hittar du på deras webbplats. 

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Rob. Engström.”

Se alla nyheter »
custom essay